Recept: Vanilice

Recept: Vanilice

Vanilice. Koji jednostavan kolačić, a tako neprevaziđeno dobar. Interesantno da ih nikada ne pravim, ne znam ni sama zašto. Par puta godišnje nas baka mog muža natovari vanilicama i onda jedemo kao nezdravi. Baka ih pravi malecke, jedva 3 cm u prečniku, a buckaste, budu otprilike visoke koliko i široke. Mnogo budu slatke tako malene.

Kažu da mogu da stoje mesecima. Mogu, ako se ne pojedu za par dana. Poznato je da ovi keksasti kolači treba da odstoje u zatvorenoj kutiji ili kesi, i da su tek posle par dana pravi, kad malo omekšaju. Ove vanilice sa slike jednostavno nisu uspele da dočekaju taj stadijum svog sazrevanja, nestale su u cvetu mladosti :)

Da budem sasvim iskrena, ne žalim ih baš previše, kad su tako neuviđavne. Kao i svi sitni kolači, uostalom. Baš zato što su sitni, ne navode me da obraćam pažnju na količinu pojedenih komada. "Pa sitni su, šta, jedan ovaj, jedan onaj...". Tako me uvek prevare, i prejedem se slatkiša očas posla. Kad lepo imam komad kolača na tanjiru, ili parče torte, onda fino vidim od početka kakav je zadatak stavljen pred mene, pa mogu da ga sagledam, izanaliziram, popričam sa njim malo ako treba, savladavam u cugu ili u etapama... A ne ovako. Zločeste vanilice!

nacin-primpreme-vanilica-0.jpg

Pravila sam ih po bakinom receptu. Nemam tu mikro modlicu pa sam koristila najmanju rakijsku čašicu. Mnogo ne volim da radim sa keks testom, nekako me uvek manje sluša od kiselog, a i uzme mi vremena ljudski. Malo je falilo da se odlučim na četvrtaste vanilice, kao što sam uobličila čokoladni keks sa rogačem, a sve da bih skratila posao oko vađenja kružića, prebacivanja na pleh, pa skupljanja restlova i opet u krug... Nisam, ipak. Dužna sam toliko ispoštovati bakin recept. Prvi put, za sledeći ne garantujem da neće biti kockaste : ]

nacin-primpreme-vanilica-1.jpg

Recept za vanilice:

Sastojci:
200 g masti
100 g šećera
5 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 žumance
380-400 g brašna
džem od kajsije
prah šećer

Postupak:
1. Mast sobne temperature penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati jaje i žumance pa mutiti još malo.
2. Dodati brašno i varjačom promešati, pa rukom umestiti testo dok se ne sjedini. Testo će biti masno, i malo mrvljivo.
3. Pleh poprskati vodom pa obložiti komadom pek papira iskrojenim prema veličini pleha. Radnu površinu minimalno postuti brašnom, testo razvući na debljinu 7 mm, pa okruglom modlom vaditi kružiće i ređati na pleh.
4. Peći na 180°C oko 10-12 minuta, pazeći da ne požute i ne prepeku se.
5. Spajati dva po dva keksića malom količinom džema od kajsija. Ostaviti neko vreme da se zalepljeni keksici učvrste (sveže zalepljeni klize jedan sa drugog) pa obilno uvalajti u prah šećer. Čuvati u poklopljenoj kutiji. Posle par dana vanilice će omekšati, do tada su krckave. Otpilike se dobije oko 160 keksića, za oko 80 vanilica, a peku se bar iz dve ture, mada to zavisi od debljine na koju se razvalja testo i veličine modle.

ovakve vanilice pravim i ja...recept je super...samo sto to kod mene ne moze da odstoi...jedu se kad se malo ohlade...

Mama, hocu vanilice !

svaka cast :ok ja doduse neznam da pravim ali zato znam dobro da ih jedem :mrgreen:
trebale bi da odstoje bar jedan dan ali od toga nema nista sve se pokrka :lol:

• Recept za pasulj

Recept za pasulj

350 gr pasulja (dovoljno za pet osoba) velika glavica luka malo slanine (ako volite) suvo meso po želji ili kobasice začin c aleva parika brašno za zapršku Pasulj se prvo prebere,tj.očisti od oštećenog zrna, opere i stavi da prokuva u manjoj šerpici.Vodu u kojoj se kuvao ...

• Recept: Pancerote

Recept: Pancerote

Pancerote su jako ukusan obrok uz društvo i recimo pivo... Sastojci za 4 porcije 500 g brašna 3 jajeta 250 g šunke 300 g kačkavalja šećer 1 svež kvasac 2 dl mleka 100 ml ulja, ulje za prženje Priprema Mleko stavimo da se zagreje. U dubok sud stavimo kvasac, dodamo 2 jajeta, kašiku ...

• Recept: Šareni sir

Recept: Šareni sir

Potrebno je: - 300 gr. mekog kravljeg sira - 200 gr. gorgonzole - malo kima - 1 čen belog luka - 50 g. punjenih maslina ( sa paprikom ili bademima) - malo seckanog peršuna - 1 čašica lozovače rakije - oko 30 gr. putera - so - biber. Priprema: Sve sastojke osim maslina staviti u posudu i varjačom ...

• Recept: Zeljanica

Recept: Zeljanica

Sastojci ½ kg kore 350 g mlađeg sira (kravlji) 250 g kisele pavlake 1 kg spanaća (ili zelja) 150 ml mleka 100 ml slatke pavlake (umućene) 3 kom. jaja so (po ukusu) Ostali materijal: 100 ml maslinovog ulja Priprema Kiselu pavlaku pomešati sa umućenom slatkom, dodati isceđen ...

• Recept: Gibanica

Recept: Gibanica

Pošto se gibanica često jede, neka bude dobra i originalna. Mera je za 1 paket od 500 g kupovnih kora, srednjih, onih što se mogu naći po samoposlugama. Ako ste u belom svetu verovatno mogu da se nađu u prodavnicama koje imaju grčku robu, Grci to na engleskom zovu Phyllo pastry. ...

• Recept: Rum kuglice

Recept: Rum kuglice

Jako lep recept za rum kuglice. Ove posne kuglice su izvanrednog ukusa, a spremaju se lako i brzo. Odlično su rešenje za posne dane kada vam treba brza poslastica. Naravno možete ih praviti i svakodnevn. Potreban materijal: - 250g margarina - 150g šećera u prahu - 250g mlevenog ...

• Orasnice recept

Orasnice recept

Orasnice recept: SASTOJCI: 450 grama mlevenih oraha 100 grama šećera 6 belanaca 1 limun šećer u prahu NACIN PRIPREME:: Belanca mutite sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim im dodajte mlevene orahe, narenadnu koru i sok od limuna, pa sve promešajte. Oblikujte orasnice ...

• Recept: Dedin brk

Recept: Dedin brk

Sastojci za 6 porcija Testo: 400 g brašna (pola oštro, pola meko) 180 g margarina ili butera 4 žumanceta 1 dl mleka 1 sveži kvasac u kocki 4 kašike šećera 3 kašike kisele pavlake malo soli Fil: 4 belanceta 150 g šećera 200 g oraha Glazura: 100 g čokolade za kuvanje 2-3 kašike mleka 2-3 ...

Prirodni lekovi za brži rast kose

Prirodni lekovi za brži rast kose

Prirodni lekovi za brži rast kose: Različite biljke mogu da povećaju prirodni proces rasta kose. Jedina stvar koju treba da znate ...

- Istorija biljke Aloe Vera...

- Lekovi protiv kašlja iz domaće radinosti...

- Prirodni lekovi za suvu kožu...

- Narodni lekovi protiv alergije...