Većina ljubitelja pasa uvereni su da je njihov autoritativni glas razlog što su njihovi ljubimci toliko poslušni. Naučnici su, međutim, otkrili da osim izgovorenih komandi, veoma značajnu ulogu igra i kontakt pogledom.
Prema najnovijim saznanjima, životinje ne samo da razumeju ono što izgovaramo, već prepoznaju i našu “nameru da komuniciramo” s njima. Kada je reč o kontaktu pogledom, psi su zapravo na istom nivou razvoja kao i deca u uzrastu od dve godine, pokazuje najnovije istraživanje.
“Sve je više dokaza koji potvrđuju da ljudi i psi dele iste socijalne sposobnosti”, ističe Jožef Topal sa Mađarske akademije nauka i dodaje da psi poseduju socijalne veštine, to jest sposobnost prilagođavanja i socijalnog ponašanja, koji odgovaraju veštinama koje imaju deca od šest meseci do dve godine. Psi čak registruju način na koji ih gledamo, da bi ustanovili šta mislimo i zašto im se obraćamo.
Topalov tim je psima prikazivao video-spotove u kojima im se osoba obraća različitim tonom i koristeći različite oblike kontakta očima. Oni su zaključili da psi mogu da protumače poruku koju im šaljemo pogledom i registruju entuzijam, podjednako kao i mala deca.
U testu, životinjama je prikazan film u kome se osoba okreće prema jednoj od dve identične činije sa hranom, dok je kamera beležila reakcije pasa. U prvom slučaju, osoba je pogledala pravo prema životinji i obratila joj se živahnim glasom: “Zdravo psu!”, dok je u drugom glasom bez emocija izgovorila iste reči, ali nije pogledala psa u oči. Ispostavilo se da su psi uglavnom pogledali u posudu kada je osoba pogledom i određenom bojom glasa ispoljila nameru da komunicira s njima.
“Naša otkrića pokazuju da psi reaguju na ljudsku komunikaciju na način koji je prvobitno pripisivan isključivo maloj deci”.
Moj pas nepogresivo oseti moje raspolozenje:)
da u to sam se uverio vise puta dok sam imao psa . ne samo neraspolozenje i strah pa cak i raspolozenje kad je jako spreman na igru ![]()

Prvi, glavni kanal poljskog radija zabranio je odnedavno da vesti i informativne priloge u udarno dnevno vreme, kada ga prati najviše slušalaca čitaju spikerke i novinarke, već to mogu samo posle podne i uveče, pošto su navodno muški glasovi prijatniji za uvo, a ženski ...

Ima stvari koje se isto čitaju i pišu. Ali, imaju sasvim različito značenje među polovima... Potrebe i želje Za ženu: delikatan balans emocionalnih, fizičkih i psiholoških činilaca koji oličava jednu kvalitetnu vezu. Za muškarca: hrana, seks i pivo. Ta prokleta stvar ...
Prirodne lepote nase planete. Priroda je često zaboravljena i zanemarena. O njoj se obično govori na naučnim skupovima i političkim kampanjama. Mi govorimo o prirodnim lepotama uz reči fotografija koje govore mnogo bolje od svih nas. Uživajte u neverovatno lepim predelima prirode ...
Nekada je jezička barijera stvarno problem. Nekada je jezička barijera toliko nezgodna da se neke stvari čitaju onako kako vlasnici firmi nikako ne bi želeli. Međutim, to su firme i jezička područja koja verovatno i ne zna za nas, a mi ovom prilikom čujemo za njih ali ...

Gledajući ove fotografije, prosto se nametne ideja kako da osvežimo naše ulice, kreativnošću i dozom humora. Bilo bi lepo da se na svakoj ulici ispod naziva napravi ovakva ili slična karikatura. Ako ulica nosi ime poznate ličnosti, moglo bi da se napravi originalno ...
Bolje je i malo s blagoslovom, nego dosta s prokletstvom. Jednom pokazati više vredi nego sto puta kazati. Drvo će pokloniti hlad čak i onom ko je došao da ga poseče. Žalim prošlost, nadam se budućnosti, nezadovoljan sam sadašnjošću – to je moj život. – Čajkovski ...

Jednoj ženi treba 20 godina da od sina napravi muškarca, a drugoj samo 20 minuta da od njega napravi budalu! Krv nije voda. Ostavlja fleke po odelu! Vristacu ako nista ne pokusas. Biti dama znaci propustati mnogo sta. Biti dzentlmen znaci ne dopustiti da dama nesto propusti. ...

Četvoromesečno prase koje se druži sa nemačkim ovčarem uvereno je da je pas. Vlasnici male Koko u Fer Ouku u Hempširu kažu da se prase toliko uživelo u ulogu psa, da ide u šetnju na povocu i donosi bačeni štap. Smešno je kada je vidimo sa ostalim psima, ...
Nikada mi se nije svidjalo da se neko posveti treniranju samo jedne misicne grupe,a da ostale zaboravi. Klasičan je primer mladih ...
Davne 1893 Strand Magazin je objavio članak jednog modnog dizajnera i njegove zamisli i očekivanja kako će se kretati moda tokom ...
Opšte je poznato da je postavljanje ciljeva vodič kroz život. Svako od nas sebi postavlja neke ciljeve, od momenta kada ujutro ...
Uvodi se i osma zona parkiranja, a to je izvan Beograda. Svi sa BG registracijom a koji nisu trenutno u Beogradu, moraće plaćati ...